.

.

Áttekintés

2018. július 12-15.
Újvidék, Szerbia (Péterváradi Erőd)

 

Az EXIT szerényen, de mégis bátran indult még 2000-ben, amikor diáktüntetések zajlottak Szerbiában a szabadság és a demokrácia mellett. Ma a rendezvény már elmondhatja magáról, hogy kétszeresen is a „Legjobb nagyfesztivál” díjat birtokolja, ugyanis a napokban az Európai Fesztiválok Djátadóján másodszor is elnyerte ezt a díjat.
Micsoda változások történhetnek 15 év alatt! Nem kis teljesítmény ezt a címet elnyerni, ugyanakkor hűen tükrözi, hogyan is fejlődött az EXIT az évek során odáig, hogy a világ 60 országából összesen 2 és fél millió látogatót tud vonzani. Ami egy mozgalomnak indult, az ma már a világ az egyik legrangosabb zenei eseménye.

 

 

Jegyek

Early Bird 4 napos bérlet 19.900 Ft VÁSÁRLÁS
Kempingbérlet 8.900 Ft VÁSÁRLÁS

Oszd meg ismerőseiddel!

Ma a rendezvény már elmondhatja magáról, hogy kétszeresen is a „Legjobb nagyfesztivál” díjat birtokolja, ugyanis a napokban az Európai Fesztiválok Djátadóján másodszor is elnyerte ezt a díjat.


A fellépők listája folyamatosan bővül, még nagy meglepetések várhatók!


Tavaly minden szem az új, látványos Dance Arena-ra szegeződött, ami a konstrukciójával és fény show-jával ámulatba ejtette a közönséget. A világhírű színpad az EXIT Festival-on az első tizenöt évét történelmi pillanatokkal ünnepelte, melyeket az ellenállhatatlan közönség és világ legjobb dj-i közösen varázsoltak oda. Idén a Dance Arena még több innovációval jelentkezik majd a péterváradi erőd csodálatos látványával körülölelve.

Az előző bejelentésben már publikálták a július 12-i nap programját. A Techno Csütörtökön a műfaj úttörői és sztárjai közül ott lesz Richie Hawtin, a techno-álompár, azaz Adam Beyer és Ida Engberg, a berlini szcéna szimbóluma, Ben Klock, a feltörekvő csillag Amelie Lens és az ígéretes tehetségnek mutatkozó Anatasia Kristensen.

A mai nap pedig újabb világsztárok csatlakoztak az eddigi igen erős felhozatalhoz. Érkezik az EXIT Festival Dance Arénájába az idén nyáron: SOLOMUN, MACEO PLEX, NINA KRAVIZ, TALE OF US, BORIS BREJCHA, CARL CRAIG, RØDHÅD, FILIP XAVI és AVOID!

Nem kérdés, hogy aki az EXIT Fesztivált választja a nyáron, megtalálja minden stílusból a legnagyobbakat magának!

Fever Ray és Sevdaliza fellépéseivel indul az EXIT Festival első estéje!

Az EXIT-en fellépő art-pop előadók hosszú sora tovább folytatódik idén nyáron a két szenzációs dívával, akik futurisztikus hangzásukat hozzák majd el a történelmi péterváradi erőd falai közé, ahol a Best Major Festival díjat is elnyerő EXIT Festival kerül megrendezésre. Előbbi a 21. század zenéjének egyik ikonja, Karin Dreijer, ismertebb nevén Fever Ray. Karin karrierje csúcsán jár éppen, tehát a lehető legjobbkor látogat el az erődbe. Olyan jelentős fesztiválokon lép még fel idén, mint a Privamera vagy a Melt!, amelyek a Florence + The Machine és a The XX mellett a top 3 headliner közé sorolták őt. Sevdalizát is büszkén köszönti az EXIT szervezőcsapata – az avantgárd popsztár és trip-hop előadó zenekarával együtt lép majd fel, és együtt hoznak majd el egy egyedi és roppant látványos előadást. Legutóbbi albuma, az ISON, valamint csillogó élő előadásai és autentikus videói együttesen a világ vezető fesztiváljainak  színpadára repítette az iráni előadót.

https://youtu.be/R1JUw08GBew

Fever Ray globális népszerűséget szerzett forradalmi elektro zenekarával a The Knife-fal, akikkel együtt öt albumot készítettek, melyek jelentősen hatással vannak napjaink zenéire. Ezen időszak alatt Karin  adta a hangját a Röyksopp legnagyobb slágeréhez, a What Else Is There-hez, valamint a norvég duó további két dalához, a This Must Be It és a Tricky Tricky zenékhez is. Az első szóló albuma 2009-ben látott napvilágot, és a The Guardian és a Resident Advisor is az év legjobb albumainak listáján a második helyre rangsorolta akkoriban. Az albumon olyan slágerek születtek, mint a When I Grow Up és a Keep The Streets Empty For Me, valamint az If I Had A Heart. Utóbbi egyébként akkor lett még ismertebb, amikor a népszerű Vikings c. sorozat készítői főcímzenének választották a dalt. Előadásit egyfajta misztikum övezi, ugyanis olyan kevés van belőlük. Legutóbbi szóló turnéja 2010-ben ért véget, így kisebb meglepetés, hogy új albuma a Plunge turnét kapott. Az album összhangban van a fesztivál idei mottójával, azaz az „EXIT Freedom” jeligével, ugyanis Karin saját bevallása szerint az albumát a „szabadság és a kíváncsiság” jellemzi, melyben megvizsgálja a 21. század normáit, valamint azokat a nőket, akik saját viselkedési szabályokat alkottak. Az albumot – hasonlóan az előzőhöz – minden jelentős médium, a The Guardian, a Pitchfork és a Resident Advisor is elismeréssel értékelte.

 

Sevda Alizadeh, ismertebb nevén Sevdaliza Iránban született és Rotterdamban nőtt fel. Nemcsak énekelni tanult, hanem ezen felül jogot, rendezést és zeneszerzést is, sőt mindezek mellett öt nyelven beszél folyékonyan. Próbálkozásait hamar elismerték, és hangzása nem csak az alternatív szcénának, hanem az egész évszázadnak is meghatározó karaktert ad. Zenéje komplex, mely a rekedt és érzéki RnB vokálból, az elegáns dallamokból és karakteres basszusokból tevődik össze. A feszes ritmusok kaotikus tetőpontba tartanak, míg a dallamokban keverednek a punk, a trip-hop, az electro és a grime stílusok. Művészi kinyilatkozása a zeneszövegekkel lesz teljes, amelyekre irodalom- és filozófia olvasmányai vannak hatással. Eddig megjelent két kislemeze, a The Suspended Kid és a Children of Silk után a kritikusok máris egy zenei korszak hírnökeként jellemzik az ISON c. nagylemezét. Az EXIT Festival közönségének júliusban lehetősége lesz arra, hogy élőben élvezzék a Human, a That Other Girl vagy a Sirens Of The Caspian dalokat.

A robbanékony riffek rajongói is örülhetnek az EXIT bejelentéseinek!

Néhány izgalmas név máris tudható, hogy kik érkeznek az EXIT-re. Elsőként a legendás new yorki hardcore banda, a Madball, akik három évtizednyi energiát, szenvedélyt és pozitív szellemet hoznak majd magukkal az Explosive Stage-re. Az extrém szcéna vezető harcosai jelenleg a Brujeria banda tagjai, akinek ez lesz az első fellépésük a régióban. A nagyon keresett Lion’s Law az oi! punk energiáját hozza magával, míg az egyik legelismertebb svéd trash metál banda, a Dr Living Dead már az első este kifacsarja a közönség agyát. A fiatal speed-trasher banda, az Evil Invaders, valamint a pogány metálosok, a Skyforger – akiknek a történelem első metál operáját is köszönhetjük – szintén Szerbia felé veszik az irányt nyáron. Az EXIT Festival legdurvább színpadán fellép még a norvég punk/hardcore banda, az Exploding Head Syndrome, a kiszámíthatatlan kanadai hardcore punk zenekar, a Boids és hosszú kihagyást követően a death metál helyi képviselői, a Bane. Újvidéket képviselik még a hardcore punk stílusban a First Flame tagai, a további zúzós hangzást garantálja majd a Mud Factory, míg a groove metálért a veterán Rhemorha lesz felelős, akik a messzi Szibériából érkeznek majd. Az oldschool speed trash metált hozza el a Liv zenekar Zábrábból, míg a helyi trash black metál banda, a Terrorhammer fellépése teszi véglegessé az Explosive Stage line upját.

Az EXIT Festival az Újvidéken elterülő péterváradi erődben kerül megrendezésre, amelyen a világ- és a régió legnagyobb sztárjai lépnek majd fel: Ziggy Marley, Alice Merton, Richie Hawtin, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Amelie Lens, Ben Klock, Jax Jones, Ofenbach, Mahmut Orhan, Burak Yeter, Dog Eat Dog, Idles, Slaves, Grave Digger, Slapshot, Idles, Asphyx, Bombers és még sokan mások

Üdvözlünk az EXIT Festival Dance Arena új korszakában egy hibátlan TECHNO lineuppal!
Tavaly minden szem az új, látványos Dance Arena-ra szegeződött, ami a konstrukciójával és fény show-jával ámulatba ejtette a közönséget. A világhírű színpad az EXIT Festival-on az első tizenöt évét történelmi pillanatokkal ünnepelte, melyeket az ellenállhatatlan közönség és világ legjobb dj-i közösen varázsoltak oda. Idén a Dance Arena még több innovációval jelentkezik majd a péterváradi erőd csodálatos látványával körülölelve. A techno titánjai július 12-re, csütörtökre vannak időzítve, és a korábbi pletykák közül néhányat meg is lett erősítve. A Techno Csütörtökön a műfaj úttörői és sztárjai közül ott lesz Richie Hawtin, a techno-álompár, azaz Adam Beyer és Ida Engberg, a berlini szcéna szimbóluma, Ben Klock, a feltörekvő csillag Amelie Lens és az ígéretes tehetségnek mutatkozó Anatasia Kristensen. A környéket a horvát DJ Jock, valamint a szerb duó, Dušan Nikolić és Runy fogja képviselni, akik igyekeznek majd megfelelő hőfokra izzítani az Arena gépezetét. A CLOSE koncepciójával való egy éves turnét követően – melyből egyébként exkluzív ízelítőt kapott a tavalyi EXIT közönsége – Richie Hawtin visszatér a szerb fesztiválra, de ezúttal a kései órákban érkezik, ugyanis a záró szett lesz az övé. Egy nem olyan régi interjúban a techno sztár bejelentette, hogy egy rövid szünetet tart év elején, hogy aztán tovább fejlesztgesse a live koncepcióját, amely már ebben a formában is az Ibiza DJ Awards 2017 díj egyik várományosa a Best Live Performance kategóriában. Minden idők legjobb techno párja, Adam Beyer és Ida Engberg is visszatér a fesztivál színpadára. Három gyermek szülei, emellett mindketten óriási karriert tudhatnak magukénak, a média olyan jelzőket aggat rájuk, mint „az első techno család” vagy „a szcéna legmenőbb párja”, és mindenki beszámolt arról, hogy az esküvőjükről egyenesen a Berghain-ba indultak zenélni. Látványos „Photon” show-jukat követően a techno titánja, Ben Klock veszi birtokba a Dance Arena-t, abban az idősávban, amikor ő a leghatásosabb tud lenni. Legutóbbi EXIT-es látogatása óta nyert már egy „Essential Mix of the Year” címet és hihetetlenül hosszú lenne felsorolni, hány rangos rendezvényen bukkant fel világszerte. Ha azonban meg kellene filmesíteni egy történetet egy gyorsan befutó sztárról, az biztosan Amelie Lens-ről szólna. A belga szcéna hősnőjére úgy hivatkoznak, mint a techno jövőjére, és nem kisebb nevek mondják ezt, mint Richie Hawtin vagy Adam Beyer. Hogy mennyire keresett, mi sem mutatja jobban, mint hogy csak októberben 27-szer csekkolt be reptereken, ráadásul három szettet adott az ADE 2017 alatt. Ezek után nem meglepő, hogy a szilveszteri bulijai teltházasak voltak, míg a Beatporton a Top 20 track közül négy is az övé. Egy éve még csupán egy feltörekvő előadó volt, míg manapság már igazi headliner-je a legrangosabb rendezvényeknek. Mindemellett még a Labyrinth klub rezidens posztja is az övé, ahol elképesztő mixelési képességét fejlesztgeti. Az orosz-dán tehetség, Anastasia Kristensen hasonló úton halad. A Mixmag negyedik helyen rangsorolta a Best Breakthrough Artist listáján a tavalyi év végén, míg a szettjei után sorra zsebeli be az elismeréseket a médiától és az egyre növekvő rajongótáborától. A horvát DJ Jock tudna mesélni arról, milyen érzés, amikor Carl Cox játssza a demódat Ibizán, majd ki is adja azt a kiadójánál, majd meghív, hogy zenélj mellette. Nem csoda hát, ha a horvát dj is meghívást kapott az Arenaba, mivel megkapta A Régió Legjobb Producere címet. Az Arena idei megnyitásának megtisztelő feladata pedig a szerb párosra hárul, ők Dušan Nikolić és Runy, akiknek az idejük még nem jött el, de ígéretes pályafutásuk lehet a jövőben. Az EXIT Freedom 2018-ban öt országban öt fesztivállal jelentkezik! Azt követően, hogy az EXIT Summer of Love négy fesztivált foglalt magában sorban, az EXIT Freedom 2018 egy még nagyobb fesztivál csokrot kínál a nyárra: EXIT, Festival 84, Sea Star, Revolution és Sea Dance.

Az EXIT Festival első fellépői a slágerlisták éllovasaiból kerülnek ki a műfajok széles skálájáról

Röviddel azután, hogy kiderült, hogy a techno nehézsúlyú sztárjai, Richie Hawtin, Adam Beyer, Ida Engberg, Ben Klock és Amelie Lens is ott lesznek a szerbiai fesztiválon, a rettenetes péterváradi erődbe ellátogató előadók névsora tovább bővült. Közülük is kiemelkedik a nyolcszoros Grammy-díjas jamaikai reggae király Ziggy Marley, akinek apja, a halhatatlan ikon, Bob inspirálta az EXIT Freedom-ot, azaz a fesztivál 2018-as tematikáját. Július 12-15. között a világ több slágere is felcsendül majd, ugyanis ott lesz Alice Merton, Jax Jones, az Ofenbach, Mahmut Orhan és Burak Yeter is. Az erődben a punk-, a hardcore- és a metál rajongók is találnak kedvükre valót, ugyanis a Fusion és az Explosives színpadokon ott lesz a Dog Eat Dog, a Slaves, a Grave Digger, a Slapshot, az Idles, az Asphyx és még sokan mások.

A Main Stage fellépőinek színes és széles skálájáról az első név az élő reggae király, Ziggy Marley. Ugyan az édesapja, Bob még a halála után is folyamatosan uralja a műfajt, a legidősebb fiú, David Nesta, azaz Ziggy méltóképpen viszi tovább a családi örökséget, melynek eredménye 27 album és 8 Grammy-díj, aminél többet még egyetlen reggae előadó sem nyert.

A Main Stage elhozza a megállíthatatlanul előterötő új generáció tagját, Alice Mertont, akinek a No Roots c. dala meghódította az európai és az amerikai slágerlistákat is. A kanadai énekesnő, aki Németországban és Angliában nőtt fel, 24 év alatt 12-szer váltott lakhelyet, és ezt a nomád élettörténetet dolgozza fel dalában, amely aztán egyik napról a másikra megváltoztatta az életét.

Jax Jones a house sláger előadója, akinek a You Don’t Know Me c. dalát jelölték a Brit Awards Legjobb Kislemez kategóriájában. Nem véletlenül, ugyanis ez a dal uralta a rádiókat egész évben. A fáradhatatlan angol énekes tovább folytatta remek munkáját, az Instructions c. dalt Demi Lovatoval vette fel, míg a legfrissebb kislemeze a Breathe címre hallgat. Hogy milyen érzés minden sarkon a saját zenédet hallani, az nem ismeretlen a francia duónak, az Ofenbach-nak, akiknek a Be Mine c. slágerük a nyár egyik népszerű dala volt. A rockabilly és a house egyvelege olyan ötlet volt, ami üdítő frissességet hozott a nyári hónapokba, míg jelenlegi slágerük, a Katchi inkább a nyugodt téli hangulatot igyekszik felpezsdíteni. Közvetlenül a Sea Star és a Sea Dance fesztiválokról érkezik Mahmut Orhan az EXIT-re, aki a Feel és a Save Me c. megaslágerei mellett a Trónok Harca főcímzenéjének a remixét is biztosan magával hozza, ami a tavalyi nyár egyik beach bárjából sem hiányozhatott. Hozzá csatlakozik majd még a török származású holland sláger előadó, Burak Yeter, akinek Yesterday c. himnusza már majdnem egy éve tartja konstans hipnózisban a táncparketteket.

Az EXIT Festival egyik legnépszerűbb színpada a Fusion, amely a napjaink punk zenekarainak gitárjaitól hangos. A fiatal kenti punkok, a Slaves zenéjének jellemzését a The Gurdian foglalta össze a legjobban: „eredeti dalok, amelyekben remekül keveredik a punk egzisztencializmusa, a külvárosi életstílus valamint az abszurd narratívák a haszontalan dolgozókról és az ivásról, mindez egy zajos három perces robbanásban”. Energikus punk-torpedóikat hozza el az EXIT-re a The Hunter, a Cheer Up London és más slágerek szerzői, a bristoli punk szenzáció, az Idles, akik tavaly robbantottak nagyot debütáló albumukkal, a Brutalism-mal, ami a közönség és a kritikusok elismerését egyaránt kivívta. A The Guardian izgalmasnak írta le őket: „egy kezdetleges dühös kiáltás gitárokkal, amely megdöbbentheti az egész várost”. A BBC pedig beválogatta az éves lemezajánlói közé albumukat. Hogy mekkorát is robbantottak, azt bizonyítja a tény, hogy a Foo Fighters meghívta őket, hogy legyenek az egyetlen előzenekar a londoni O2 arénában sorra kerülő koncertjükön.

Az Explosive színpad mindig a zúzós programjáról volt ismert, de ezúttal a közönséget biztosan felrázza majd a hardcore rap nagyágyúja, a Dog Eat Dog, a német heavy metál űttörői, a Grave Diggers, mint ahogyan nagyot fog szólni a világhírű Bömbers is. Utóbbiak egy Motörhead tribute banda, akinek a tagjai a black metál szcénából verbuválódtak: Abbath az Immortal basszerosa volt, Tore az Old Funeral-ban gitározott, Pez pedig a Punishment Park dobfelszerelése mögül ült át. A kirobbanó zenekarok mellett a hardcore legendás bostoni úttörője, a Slapshot is ott lesz, ahogyan a deat metál ikonja, az Asphyx is. Az EXIT Festival keretén belül fellép még a The Hellfreaks névre hallgató psychobilly banda, a szlovén industrial metál képviselői a Noctiferia, az orosz gótikus banda, a Little Dead Bertha és a helyi arcok közül pedig fellépnek a The Stone, a The Bloody Earth, a Pogonbgd és a Nemesis.

 

Az EXIT Freedom 2018-ban öt országban öt fesztivállal jelentkezik!

Azt követően, hogy az EXIT Summer of Love négy fesztivált foglalt magában sorban, az EXIT Freedom 2018 egy még nagyobb fesztivál csokrot kínál a nyárra: EXIT, Festival 84, Sea Star, Revolution és Sea Dance.

Jegyek kaphatók az exitfest.org oldalon, az exittrip.org honlapon pedig szállások és utazási ajánlatok között válogathattok.

 

EXIT FESZTIVÁLBÉRLET
A bérlet érvényességge: 2018. július 12-15.

FIGYELEM!
A jegy beváltásakor a jogosultság ellenőrzése miatt be kell mutatni a személyigazolványt, vagy az útlevelet, Magyarországon élő külföldieknek pedig a magyar lakcímet igazoló dokumentumot, vagy magyar diákigazolványt!
A vochert a helyszínen karszalagra cserélik, erről bővebb információ az eng.exitfest.org oldalon lesz elérhető a Fesztivált megelőzően.
A jegy ára nem visszatéríthető.
A bérlettel naponta 19:00 órától 03:00 óráig lehet belépni.

FIGYELEM! A fesztiválbérlet nem érvényes a 0. napra, erre külön jegyet kell váltani.

Kemping:  EXIT Village, Újvidék (Novi Sad)
A Kemping bérlet érvényessége: 2018.07.10-17.

A helyszínen a voucheredet kaprszalagra cseréljük be, mellyel jogosult leszel a kempingterület használatára.

A kemping-karszalag nem jogosít a Fesztivál területére való belépésre!
Az kempingbérlet ára nem tartalmazza az újvidéki idegenforgalmi adót, mely kb. 1,1 EUR/fő/nap, ezt a kemping recepcióján kell majd fizetni.

Videók

EXIT Fesztivál 2018.
Újvidék, Szerbia (Péterváradi Erőd)

Távolság Budapesttől: 300 km

Térkép

 

 

 

Jegy csomagok

Vásárlás
PlayIT Show Debrecen
2018.03.11. (10:00-18:00)
Vásárlás
Diákjegyek
2018. nyár
Vásárlás
PLAYIT SHOW GYŐR
2018.03.03. (10:00-18:00)
Vásárlás
VELETECH PLAYIT PLUS 2018.
2018. május 12.